Hogeschool Windesheim

Het belang van digitale toegankelijkheid

Aangepast op

Waarom?

Digitale toegankelijkheid betekent dat alle studenten en medewerkers, ongeacht eventuele beperkingen, volwaardig gebruik kunnen maken van digitale onderwijssystemen en -omgevingen. Door digitale drempels weg te nemen, maken we onderwijs inclusiever en bieden we iedereen gelijke kansen om informatie te vinden, lesmateriaal te gebruiken en taken uit te voeren. Dit is essentieel voor studenten met een beperking, maar uiteindelijk profiteert iedereen van toegankelijkere en gebruiksvriendelijkere systemen.

Voordelen

  • Inclusie: Iedereen, met of zonder beperking, moet gelijkwaardig kunnen deelnemen aan het onderwijs. Toegankelijke digitale systemen maken dat mogelijk.
  • Verbeterde gebruiksvriendelijkheid: Systemen die voldoen aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid zijn niet alleen beter toegankelijk, maar ook gebruiksvriendelijker voor een breed publiek.
  • Betere vindbaarheid: Toegankelijk lesmateriaal wordt beter geïndexeerd door zoekmachines, wat zorgt voor meer zichtbaarheid en gemak.
  • Wettelijke verplichtingen: Europese regelgeving verplicht onderwijsinstellingen om hun digitale systemen toegankelijk te maken.

Toegankelijkheid als speerpunt in onderwijsinnovatie

Binnen de onderwijsomgeving wordt gebruik gemaakt van toepassingen zoals MS Office, leeromgevingen als Brightspace en SharePoint, en het toets-platform Ans. Hoewel deze systemen zijn voorbereid op toegankelijkheid, is het essentieel belangrijk hier extra aandacht voor te hebben door gebruik te maken van de ingebouwde mogelijkheden  voor het toepassen van digitale toegankelijkheidstoepassingen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zonder belemmeringen in deze systemen kan leren en werken.

Richtlijnen

Om digitale toegankelijkheid te waarborgen, zijn er internationale richtlijnen opgesteld, zoals de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Deze geven duidelijke en praktische handvatten om websites, apps en documenten toegankelijk te maken.

Waarom deze richtlijnen cruciaal zijn:

  • Standaardisatie: Richtlijnen zorgen voor een uniforme werkwijze en consistente kwaliteit.
  • Kwaliteit: Ze waarborgen dat digitale inhoud toegankelijk en bruikbaar is voor alle gebruikers.
  • Objectieve toetsing: Toegankelijkheid kan meetbaar worden gecontroleerd, waardoor verbeteringen gericht kunnen worden doorgevoerd.

Samengevat

Digitale toegankelijkheid gaat verder dan voldoen aan een wettelijke plicht. Het draagt bij aan een inclusieve en prettige digitale leeromgeving waarin iedereen, ongeacht omstandigheden, een gelijke kans krijgt om te leren en te groeien. Het volgen van toegankelijkheidsrichtlijnen maakt niet alleen systemen beter voor specifieke doelgroepen, maar tilt het hele onderwijs naar een hoger niveau.

Goed om te weten

In deze instructies wordt soms aangegeven je tekst te controleren met een screenreader. Windows heeft een eigen screenreader, “Verteller”. Deze gebruik je jouw tekst te controleren op screenreader toegankelijkheid. Je activeert deze door de sneltoetsen Ctrl + Windows + Enter toetsen tegelijk in te drukken, of zoek in het startmenu met zoeken “Verteller".  Wanneer je deze hebt opgestart druk je op de sneltoetsen insert + spatie om met de pijltjes toetsen door je tekst te navigeren om je check uit te voeren.

Volgende Artikel Structuur & koppen