Toegankelijke multimedia
Om ervoor te zorgen dat iedereen, inclusief mensen met beperkingen, toegang heeft tot deze inhoud, moeten we voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Deze richtlijnen vallen onder vier principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.
Waarneembaar
Informatie en interfacecomponenten moeten aan gebruikers worden gepresenteerd op manieren die ze goed kunnen waarnemen. Dit betekent dat gebruikers de informatie kunnen zien, horen of op een andere manier kunnen waarnemen.
Bijvoorbeeld: tekstalternatieven voor afbeeldingen, ondertiteling voor video's, en voldoende contrast tussen tekst en achtergrond.
Bedienbaar
Interfacecomponenten en navigatie moeten bedienbaar zijn. Dit betekent dat gebruikers de interface kunnen bedienen met verschillende invoermethoden, zoals een toetsenbord, muis of spraakbesturing.
Bijvoorbeeld: toetsenbordnavigatie, voldoende tijd om content te lezen, beluisteren of bekijken, en te kunnen gebruiken. Geen flikkerende beelden die epileptische aanvallen kan veroorzaken.
Begrijpelijk
Informatie en de bediening van de gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn. Dit betekent dat gebruikers de inhoud en de interface kunnen begrijpen en gebruiken.
Bijvoorbeeld: duidelijke en eenvoudige taal, consequente navigatie, en hulpaanwijzingen bij fouten.
Robuust
Robuustheid in WCAG draait om het creëren van web content die flexibel en aanpasbaar is, zodat het toegankelijk is voor iedereen, ongeacht hun beperkingen
Belangrijke aandachtspunten en aanbevelingen:
Hieronder volgen de belangrijkste aandachtspunten en aanbevelingen op het gebied van toegankelijkheid voor multimedia.
Ondertiteling voor video’s
Zorg ervoor dat alle gesproken inhoud in video's wordt voorzien van nauwkeurige ondertiteling. Dit helpt mensen met gehoorproblemen de inhoud te begrijpen.
Audiodescriptie
Voeg audiodescriptie toe aan video's om visuele informatie, zoals acties, scènes of tekst op het scherm, te beschrijven voor mensen met een visuele beperking.
Transcripties
Zorg voor teksttranscripties van alle audio- of video-inhoud. Dit maakt de inhoud toegankelijk voor mensen die geen audio kunnen horen of video niet kunnen zien.
Contrasterende kleuren
Gebruik voldoende kleurcontrast in video’s en ondertiteling, zodat de tekst duidelijk leesbaar is voor mensen met een visuele beperking, zoals kleurenblindheid.
Bedieningselementen
Zorg dat alle bedieningselementen (zoals afspeelknoppen) met een toetsenbord te bedienen zijn en goed werken met hulpmiddelen zoals screenreaders.
Vermijd automatisch afspelen
Laat multimedia niet automatisch afspelen. Dit kan storend zijn en problematisch voor gebruikers van screenreaders.
Alternatieve tekst
Voor multimedia met afbeeldingen of animaties, zorg voor duidelijke alternatieve tekst (alt-tekst) die beschrijft wat er wordt weergegeven.
Toegankelijke live multimedia
Voor live multimedia (zoals livestreams), maak gebruik van een toegankelijk platform en bied real-time ondertiteling en transcripties waar mogelijk.
Waarschuwing voor flitsende beelden
Vermijd flitsende of knipperende beelden die epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Wanneer deze zich toch voordoen, waarschuw hier tijdig voor! Dit is een belangrijk onderdeel van de richtlijnen.
Testen op toegankelijkheid
Test multimedia-inhoud met hulpmiddelen zoals screenreaders, toetsenbordnavigatie en toegankelijkheidscontroleprogramma’s.
Windows heeft een ingebouwde screenreader genaamd "Verteller". Je kunt deze opstarten via het windows menu, of the toetsencombinatie CTRL + Windows toets + Enter.
Waarom is dit belangrijk?
Toegankelijke multimedia zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht beperking, de informatie kan ervaren en begrijpen. Het draagt niet alleen bij aan inclusiviteit, maar zorgt ook voor een breder publiek en betere naleving van wettelijke en ethische normen.
De toepassing in SharePoint, Brightspace en Ans
Let op: Controleer de toegankelijkheid van de media voordat je het gaat toevoegen aan een systeem.
SharePoint:
Je kunt video's, afbeeldingen en audio uploaden naar SharePoint-sites. Dit kan gebruikt worden om lesmateriaal interactiever te maken.
- Ga naar je SharePoint-site.
- Klik op "Nieuw" en kies "Pagina".
- Gebruik de bewerkingsbalk om multimedia toe te voegen door op "Webonderdeel toevoegen" te klikken en vervolgens "Afbeeldingen", "Video's" of "Audio" te selecteren.

Brightspace:
Docenten kunnen video's, quizzen en presentaties uploaden en integreren in hun cursus.
- Tijdens het maken/bewerken van een pagina voeg je media toe met de knop "Inhoud invoegen".
- Kies voor het type media wat je wil toevoegen
Ans:
Het platform ondersteunt afbeeldingen en video’s die geïntegreerd kunnen worden in toetsvragen.
- Log in op Ans en maak een nieuwe toets.
- Voeg multimedia toe aan een toetsvraag met de "Nieuwe content" knop.
- Kies voor bijvoorbeeld video.
- Upload een video, of geef de URL op waar de video staat.
