In dit artikel worden de automatiseringen voor Ans in de Eigen Leerroute beschreven.
Toetsen met toetsvorm "toets met open of gesloten vragen" (TVOG) worden ondersteund in Ans. Alle andere vormen worden ondersteund in Brightspace.
Toetsvorm | Brightspace | Ans |
---|---|---|
Toets met open of gesloten vragen | x | v |
Mondelinge toets | v | x |
Productopdracht | v | x |
Vaardigheidsopdracht | v | x |
Toetsvalidering | v | x |
Toets aanmaken vanuit WOP en roosteren via Xedule
- Nadat in WOP een toetsen met toetsbron "Ans", planvorm "Roosteren" en toetsvorm "Toets met open of gesloten vragen" is goedgekeurd, dan wordt er automatisch een vak aangemaakt in Ans.
- Zodra de toets geroosterd is in Xedule, wordt de toets aangemaakt in Ans.
Hieronder zie je een voorbeeld van een toets in Ans dat automatisch via WOP en Xedule is aangemaakt.
In de afbeelding zie je dat:
- TVOG-LOP-001 de WOP toetscode is.
- Lego ontwerpproces de naam van de WOP toets is.
- Lego ontwerpproces 21-04-2025 9:30 één van de Xedule toetsmomenten is.
- EL 2025 w16 TVOG-LOP-001 (9454544) één van de DIA intekeningen is, met tussen haakjes het Xedule les-id.
Het verwijderen van een vak, toets of groep in Ans is niet toegestaan. Dit leidt tot verstoring in het intekenproces in DIA en het niet meer kunnen synchroniseren van cijfers.
Het handmatig toevoegen van een toets in Ans, bijvoorbeeld bedoeld voor SMF-afnames of als gevolg van een herkansing na een netwerk of stroomstoring in het toetscentrum, is toegestaan. In dat geval moet je de studenten handmatig inplannen en naderhand de cijfers handmatig importeren in het cijferregistratiesysteem.
Wijzigen doorvoeren in WOP en Xedule
Wijzigingen worden automatisch binnen een paar minuten gesynchroniseerd. Er is ondersteuning voor de onderstaande acties.
- Toetsnaam of toetssoort (papier/digitaal) wordt aangepast in WOP. Publiceer de toets daana opnieuw via Xedule. De aanpassing wordt automatisch in Ans verwerkt.
- Toets wordt in Xedule verplaatst naar een andere datum of tijd. Na publicatie wordt de datum en tijd ook in Ans aangepast.
- Toets wordt in Xedule verwijderd. De toets wordt ook in Ans verwijderd. Je kunt de toets in Ans herstellen via het vak > Instellingen > Verwijderde toetsen.
💡Wil je een andere wijziging doorvoeren? Neem voor advies contact op met je ICT Ondersteuner.
Voor het hergebruiken van een toets, is het advies om een itembank te maken. In die itembank kun je een itembanktoets maken. Die itembanktoets kun je daarna met al je toetsen synchroniseren. In dit artikel lees je hoe dat werkt.
Je kunt medewerkers aan een vak in Ans op twee manieren koppelen:
- Docenten of examinatoren. Ga naar WOP. Voeg de docent toe aan de EvE. De docent moet de rol IAG-Examinator of IAG-Docent in Hello ID hebben. Daarna wordt de medewerker automatisch in Ans gekoppeld.
-
Commissieleden. Ga naar Ans. Open het vak. Klik op "Leden" > Medewerker toevoegen. Selecteer daarna een rol dat bij zijn of haar functie past. De volgende alleen-lezen rollen zijn in Ans beschikbaar:
- "Bedrijfsbureau (diversen)"
- "Examencommissie (alleen-lezen)"
- "Toetscommissie (alleen-lezen)"
Het koppelen van extra docenten of studenten in Ans voor de Eigen Leerroute is niet toegestaan. Docenten koppel je via WOP, studenten moeten zichzelf intekenen via DIA. Het is niet mogelijk om hiervan af te wijken.
Het is niet toegestaan om een groep te verwijderen. Het handmatig toevoegen van studenten is niet toegestaan. Het toevoegen van studenten aan een toets vindt plaats in DIA. Alleen het toetscentrum kan, in uitzonderlijke gevallen, studenten handmatig toevoegen.
Het maken van een nieuwe groep, en het wijzigen van de toetsafnamemoment en de toetsduur in Ans is toegestaan.
De WOP toetsactiviteit wordt ingepland in Xedule. Daarna wordt de toets ingepland in Ans, met de informatie:
- Xedule toetsafnamemoment als toetsafnamemoment in Ans.
- WOP toetsduur als maximale toetsduur in Ans.
- Ingetekende studenten in DIA automatisch gekoppeld aan een Ans groep: voor elke week en voorziening wordt een aparte groep aangemaakt.
Uitleg naamcodering Ans groepen
De naamcodering voor de groepen in Ans is als volgt:
EL jaar (*) weeknummer toetscode (lesid)
EL jaar (*) weeknummer toetscode (lesid) SMF voorziening (**)
(*) Jaar is het jaar waarin de toets(week) valt.
(**) Als een student meerdere SMF voorzieningen gekozen heeft, komen beide SMF-voorzieningen in de naam staan.
Voorbeelden:
EL 2023 w45 TVOG-TT229001-001 (7201895)
EL 2023 w45 TVOG-TT229001-001 (7201895) Extra tijd (60 min)
EL 2023 w45 TVOG-TT229001-001 (7201895) Extra tijd (60 min) Laptop
Toetsresultaten met een cijferbeoordelingsmethode (let op: woordbeoordelingen worden niet ondersteund) worden automatisch gesynchroniseerd van Ans naar Tresy. In deze rubriek lees je hoe de koppeling precies werkt.
Het goedkeuren van resultaten in Ans zorgt ervoor dat deze in Tresy als tijdelijk resultaat worden gepubliceerd. Op dat moment ontvangt de student vanuit Tresy een e-mail met het cijfer.
Je kunt resultaten goedkeuren in Ans door naar het vak te gaan (zoek op de TVOG-code), vervolgens naar de toets en het tabblad Resultaten. Selecteer alle resultaten door op de checkbox te klikken. Klik daarna op de knop Goedkeuren. Vervolgens worden de cijfers in Tresy als 'tijdelijk resultaat' gepubliceerd. Dit proces kan 1 tot 30 minuten duren, afhankelijk van de hoeveelheid resultaten.
Houd er rekening mee...
Elke aanpassing aan het toetsresultaat in Ans leidt tot een nieuw cijfer. Denk hierbij aan
- Wijzigen van de cijferformule (bijvoorbeeld het verlagen van de cesuur van 67% naar 62,5%).
- Schrappen van een toetsvraag.
- Opnieuw beoordelen van beantwoorde toetsvragen (bijvoorbeeld na een toetsinzage).
Wanneer je bijvoorbeeld een toetsvraag schrapt en een beantwoorde vraag opnieuw beoordeelt, resulteert dit twee keer in een nieuw cijfer. Elk nieuw cijfer wordt automatisch gesynchroniseerd met Tresy, en de student ontvangt telkens een e-mail wanneer het cijfer verandert.
Om te voorkomen dat studenten een overvloed aan e-mails krijgen, raden we aan om het goedkeuren van een resultaat zo lang mogelijk uit te stellen, totdat je zeker weet dat alles gereed is voor publicatie.
Als je toch aanpassingen moet doorvoeren nadat een resultaat is goedgekeurd, kun je het cijfer in Ans tijdelijk afkeuren, de benodigde wijzigingen aanbrengen, en het resultaat vervolgens opnieuw goedkeuren. Helaas is het afkeuren van resultaten (nog) niet mogelijk in bulk, waardoor je elk resultaat afzonderlijk handmatig moet afkeuren. De onderstaande foto’s illustreren dit proces.
Via het tabblad Beoordeling per tentamen en groep (stap 1) kun je de naam van het tentamen opzoeken en de juiste toets selecteren (stap 2). Vervolgens kun je de resultaten bekijken en selecteren (stap 3), waarna je deze definitief kunt maken (stap 4) of een “speciaal resultaat” kunt toekennen, zoals ‘vrijstelling’ of ‘niet aanwezig’.
Zie je het tentamen niet? Vraag dan bij je ICTO team om toegangsrechten in Tresy. Zij kennen dit in Tresy toe via het tabblad "Beoordelingsrechten".
Het logboek in Tresy toont de volgende berichten:
- “gepubliceerd: voorlopig (niet) behaald” – Dit bericht is afkomstig uit Ans.
- “bericht verzonden” – Dit betekent dat de student een e-mail heeft ontvangen vanuit Tresy.
- “definitief gemaakt: (niet) behaald” – Dit geeft aan dat de docent het resultaat definitief heeft gemaakt in Tresy.
- “gepubliceerd: voorlopig (niet) behaald” – Als je dit bericht na een definitief gemaakt bericht ziet, betekent dit dat de student een herkansing heeft afgelegd.
In de logboekberichten wordt ook vermeld wie de actie heeft uitgevoerd. Op de onderstaande foto’s kun je zien hoe je het logboek opent.
Zodra je op "Bekijk logboek" klikt, zie je een compleet overzicht van de cijferregistratie, inclusief een overzicht van de eerder gemaakte toetsen.
Je kunt een Eigen Leerroute toets ook door studenten die het Windesheim Onderwijs Standaard (WOS) volgen combineren. In deze stappen wordt uitgelegd hoe je dit regelt.
Dit artikel is in november 2024 gewijzigd. Heb je tips? Stuur dan een mail naar [email protected].