Hogeschool Windesheim

Toetsmatrijs gebruiken

Aangepast op

Het is in ANS mogelijk om een toets te genereren op basis van de door jou ingestelde leerdoelen. In deze handleiding leggen wij je uit hoe je een toetsmatrijs kan gebruiken. En waar je op moet letten tijdens het gebruik van een toetsmatrijs.

Heb je bij jouw opgaven in de itembank nog geen leerdoelen toegewezen? Dan kan je op onderstaande link meer informatie vinden over het maken en toewijzen van leerdoelen.

Link: https://ans.screenstepslive.com/a/1636024-domeinen-en-leerdoelen-aanmaken

Wat is een toetsmatrijs?

Met een toetsmatrijs kan je makkelijk en snel een toets aanmaken op basis van de door jou ingestelde leerdoelen. Vooral bij het maken van toetsen met veel opgaven kan dit tijdswinst opleveren. Een toetsmatrijs maakt het ook mogelijk om elke student die de toets digitaal afneemt een gerandomiseerde toets aan te bieden.

Wil je meer weten over een toetsmatrijs? Lees dan ook de instructies op de website van ANS.

Link: https://support.ans.app/hc/nl-nl/articles/360011860198-Wat-is-een-toetsmatrijs

Hoe maak je een toetsmatrijs?

Zoals hierboven uitgelegd is het eerst nodig om je leerdoelen in te stellen. Mocht je jouw leerdoelen ingesteld hebben. Dan kan je beginnen met het aanmaken van een toetsmatrijs. Volg hiervoor onderstaande stappen:

1. Open ANS en ga naar je itembank.
2. Open “Leerdoelen” in het menu bovenin.
3. Selecteer vervolgens “Toetsmatrijzen” in het menu eronder.
4. Druk op de oranje knop “Nieuwe toetsmatrijs” een een nieuwe toetsmatrijs aan te maken.

5. Geef je toetsmatrijs een naam en druk op “Aanmaken”.
6. In dit scherm kan je jouw toetsmatrijs samenstellen. Selecteer bij de leerdoelen hoeveel vragen je per leerdoel in je toets wilt.
7. Wijzigingen in de aantallen worden automatisch opgeslagen, het is dus niet nodig om je aanpassingen op te slaan.

Let op! Houdt er rekening mee dat de toetsmatrijs kijkt naar vragen en niet naar opgaven. Mocht je een opgaven hebben gemaakt met meerdere vragen, en heb je daarbij elke vraag een eigen leerdoel gegeven: Dan telt elke vraag apart mee in het aantal voor de toetsmatrijs.

Ook vragen met twee of meer leerdoelen zullen twee keer (of vaker) meetellen voor het totaal. Mocht je dus uitgaan van een specifiek aantal opgaven en niet een specifiek aantal vragen: Wijs dan maar aan één enkele vraag in de opgave een leerdoel toe. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact op met het Digitaal Loket.

Meer informatie over het beheren van je toetsmatrijs vind je op de website van ANS

Link: https://support.ans.app/hc/nl-nl/articles/360035861954-Beheer-je-toetsmatrijs

Hoe maak ik een toets met mijn toetsmatrijs?

Nadat je een toetsmatrijs aangemaakt hebt, kan je deze direct gebruiken voor het maken van een toets. Volg onderstaande stappen om je toets te maken:

1. Open ANS en ga naar je itembank
2. Druk in het menu op “Itembanktoetsen”
3. Selecteer vervolgens de optie “Genereer”

4. Geef je toets een naam, en doorloop het formulier om je toets aan te maken.
5. Extra uitleg voor de belangrijkste opties:
Toetsmatrijs: Selecteer de toetsmatrijs die je voor deze toets wilt toepassen
Opgave selectie: Zet deze op “Per deelnemer gerandomiseerd” als je wilt dat elke student een unieke digitale toets krijgt. Selecteer “Vast” als je wilt dat elke toets hetzelfde is of als de toets ook op papier uitgeprint gaat worden.
Labels: Selecteer welke opgaven in de toets gezet mogen worden. Het advies is om alleen opgaven te gebruiken die je in de itembank op “Geaccepteerd” staan. Deze opgaven heb je immers al gecontroleerd en goedgekeurd.
Opgaven van toets uitsluiten: Deze optie maakt het mogelijk om opgaven uit te sluiten die in een andere toets al afgenomen zijn. Maak je bijvoorbeeld een herkansing en wil je dat de toets unieke vragen bevat? Vink dan deze optie aan. Zorg er wel voor dat je ruim het dubbele van de opgaven in je itembank hebt staan.

6. Na het instellen van de gewenste instellingen druk je onderaan op de oranje knop “Genereer”
7. Je wordt automatisch doorgestuurd naar de toets in je itembank. Druk vervolgens op het kopje “Toetsmatrijs” om te controleren of je toets voldoet aan de minimale voorwaarden van de ingestelde toetsmatrijs.

Let op: Wanneer je gebruik maakt van en toets waarbij de vragen per deelnemer gerandomiseerd zijn, zal je toets veel meer opgaven bevatten dan wat je voor je toetsmatrijs ingesteld hebt. Dit klopt; de student krijgt tijdens de afname van de toets een selectie van deze opgaven te zien.

Gebruik je een vaste selectie? Dan moet het aantal exact overeenkomen met wat je ingesteld hebt.

Meer informatie over het generen van een toets op basis van een toetsmatrijs vind je op de website van ANS.

Link: https://support.ans.app/hc/nl-nl/articles/360027342673

Wil je geen leerdoelen toewijzen maar wel de mogelijkheid hebben om een gerandomiseerd toets aan te bieden aan elke student? Dan zou je gebruik kunnen maken van een Flow.

Meer informatie over het gebruiken van een flow vind je op de volgende link.

Link: https://ans.screenstepslive.com/a/1705320-flow-gebruiken-en-aanpassen

Vorige Artikel Domeinen en leerdoelen aanmaken
Volgende Artikel Voorblad toevoegen aan toets in Ans