Hogeschool Windesheim

Itembank inrichten

Aangepast op

Binnen Ans wordt geadviseerd om gebruik te maken van de itembank voor het aanmaken van opgaven. In de itembank kun je (alleen of samen met collega's) opgaven aanmaken, opslaan, delen, testen, taggen, labelen en hergebruiken.

Wil je meer weten over de voordelen van het gebruik van de itembank? Lees dan de korte introductie op de website van Ans op deze pagina.

Heb je een nieuwe itembank en wil je beginnen met het importeren van opgaven via een bestand of vanuit een bestaande itembank? Bekijk dan de instructies op de onderstaande pagina’s.

- Importeren vanuit bestand

- Kopieer een itembankopgave

Rechten geven aan collega’s

Om met je collega's samen te werken in de itembank, is het belangrijk om je collega's zelf toe te voegen. Dit kun je doen met onderstaande stappen:

  • Open je itembank.
  • Druk op het kopje “Medewerkers”.
  • Druk op de knop "Medewerker toevoegen" en kies voor de optie "Van jouw onderwijsinstelling".
  • Selecteer de gewenste rol en de collega's die je wilt toevoegen.

Rol Uitgever geeft je collega volledige rechten op de itembank.
Rol Auteur geeft je collega alleen leesrechten op de itembank.

Meer informatie over de rechten binnen een itembank is te vinden op de website van Ans.

Opgaven

Alle vraagsoorten staan beschreven op de website van Ans.

Belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen de vraagtypen voor digitale toetsen en toetsen op papier. Ans zal zoveel mogelijk de vraagtypen automatisch proberen om te zetten naar het type dat nodig is voor de toets, maar dit is niet altijd mogelijk.

Heb je aanvullende vragen over het aanmaken van vraagtypen? Neem dan contact op met het Digitaal Loket.

Wil je leerdoelen koppelen aan je opgaven? Dan adviseren wij je om deze eerst aan te maken. De handleiding over het aanmaken van leerdoelen vind je hier.

Opgaven aanmaken

Om vragen in Ans te zetten, moet je eerst een opgave aanmaken. In de opgave kun je content en vragen plaatsen. Afhankelijk van de soort toets kun je ervoor kiezen om één of meerdere vragen in je opgave te zetten. De vragen die samen in een opgave zijn gezet, zullen altijd in dezelfde volgorde in de toets verschijnen.

  • Open je itembank.
  • Ga naar “Opgaven”.
  • Druk op “Nieuwe opgave”.
  • Geef de opgave een naam. De naamgeving kan achteraf in de toets zelf verborgen worden zodat deze niet zichtbaar is voor de student.

Na het aanmaken van de nieuwe opgave kan deze ingevuld worden. Afhankelijk van het soort vraag dat je wilt maken, kun je drukken op “+ Nieuwe vraag” om bijvoorbeeld een open of meerkeuzevraag toe te voegen, of op “+ Nieuwe Content” om een afbeelding, tekst/casus of video in te voegen.

Let erop dat je bij het aanmaken van een nieuwe vraag goed let op de hoeveelheid punten die de vraag waard is. Het puntenaantal staat automatisch op 1.

Meer informatie over opgaven en vragen vind je op deze pagina.

Auteur, Tags en Relaties

Aan de linkerzijde van je opgave kun je verschillende instellingen vinden. Deze instellingen kunnen je helpen met het categoriseren van je opgaven.

Label: Met het label geef je aan in welke fase de opgave zit. Dit is handig tijdens het samenwerken en geeft jezelf een snel overzicht van welke opgaven je nog wilt aanpassen en welke opgaven al klaar zijn (geaccepteerd).

Auteur: Deze staat standaard op de persoon die de opgave heeft aangemaakt in Ans. Werk je samen met je collega's in de itembank? Dan kun je snel zien door wie welke opgave is aangemaakt.

Tags: Tags maken het mogelijk om je opgaven snel te categoriseren. Het gebruik hiervan is optioneel, maar kan het zoeken tussen je opgaven een stuk sneller en overzichtelijker maken. Tijdens het gebruik van een toetsmatrijs is het mogelijk om naast leerdoelen ook op tags te filteren.

Relaties: Met relaties kun je het voor jezelf overzichtelijk maken welke vragen wel of juist niet bij elkaar in een toets horen.

Het bijhouden van relaties moet handmatig gedaan worden. Ans heeft hiervoor gekozen zodat docenten vrij van de relaties kunnen afwijken.

Bij het genereren van een toets houdt Ans daarom geen rekening met de aangewezen relaties. In de itembanktoets krijg je alleen een extra symbool (rood blokje) te zien wanneer er in de toets een vijand aanwezig is. (zie onderstaande afbeelding)

Het is niet zichtbaar wanneer je een vraag hebt waarbij een vriendopgave mist.

Meer informatie? Bekijk de website van Ans.

Beoordelingsmodel

Na het aanmaken van de opgaven en het toekennen van het juiste aantal punten per vraag, kan er een beoordelingsmodel worden toegevoegd. Het beoordelingsmodel is afhankelijk van het vraagtype dat gebruikt is.

Maak je gebruik van een vraagtype dat je achteraf zelf moet nakijken? Dan is het van belang om een nakijkmethode in te stellen.

De standaard nakijkmethode staat op “Punten per criteria”. Wanneer er geen criteria worden toegevoegd, is het niet mogelijk om punten toe te kennen aan de vragen tijdens het nakijken. Het toevoegen van criteria kan door in het beoordelingsmodel naast de vraagstelling op het +’je te drukken

Tijdens het nakijken kun je een aanpassing maken op het gegeven aantal punten. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer een student maar gedeeltelijk aan de criteria heeft voldaan.

Werk je liever niet met punten per criteria? Dan is het ook mogelijk om een ander soort nakijkmethode in te stellen, zoals een schuifbalk of een tabel.

Nakijkmethode aanpassen
  • Open het beoordelingsmodel van de opgave.
  • Druk op de drie stipjes naast de vraag.
  • Selecteer “Bewerken”.
  • Druk op “Nakijkmethode” en selecteer uit het menu de gewenste nakijkmethode.
  • Voeg indien gewenst een modelantwoord toe, en druk op bewaren.

Is het vakje nakijkmethode niet te selecteren? Dan heb je mogelijk al criteria toegevoegd. Verwijder deze eerst en sla de wijziging op voordat je de nakijkmethode aanpast.

Een uitgebreidere uitleg per nakijkmethode vind je hier.

Leerdoelen koppelen

Het koppelen van leerdoelen wordt verder uitgelegd op deze pagina.

Opmerkingen toevoegen

Bij het kopje “Opmerkingen” kun je nieuwe opmerkingen plaatsen die alleen zichtbaar zijn voor jou en je collega's.

Heb je bijvoorbeeld een vraag gemaakt waar je extra feedback op wilt? Verander het label van de vraag dan naar “Beoordeling nodig” en voeg een opmerking toe. Indien gewenst kun je de opmerking ook aan een specifieke collega toewijzen. Door het label aan te passen is het in het opgaveoverzicht direct duidelijk welke vraag nogmaals nagekeken moet worden.

Na het aanmaken en het vullen van de itembank, kun je verder met het klaarzetten van een toets. Een volledig Ans stappenplan vind je op deze pagina.

Vorige Artikel Inschrijven Ans trainingen
Volgende Artikel Domeinen en leerdoelen aanmaken