Wanneer je een digitale toets maakt, kan je gebruik maken van een flow.
Een flow wordt gebruikt om opgaven in een toets te groeperen. Na het groeperen van de vragen is het mogelijk om:
- De volgorde van de opgaven te randomiseren, zodat elke student een andere volgorde krijgt binnen de groeperingen van de flow.
- De opgaven die de studenten krijgen te randomiseren; studenten krijgen een willekeurige opgave uit de flow te zien. Hierdoor krijgt niet elke student exact dezelfde toets.
Klik op een van de onderstaande kopjes om meer over het gebruik van een flow te leren:
Om de flow in een digitale toets in te stellen, moet de toets eerst in het vak klaargezet worden. Het is dus niet mogelijk om een flow in een itembanktoets in te stellen.
Om de flow te openen, open je jouw digitale toets in het vak en druk je vervolgens op het knopje “Flow”.
Zodra de flow geopend is, krijg je een overzicht te zien van hoe de flow op dit moment ingesteld is. Wanneer je zelf geen wijzingen maakt in de flow, hanteert ANS één flow voor alle opgaven. Alle opgaven worden bij het aanmaken van een toets in dezelfde flow gezet.

Door op de knop "Nieuwe groep" te drukken kan je een nieuwe flowgroep aanmaken.
Houdt bij het maken van de nieuwe flowgroep goed rekening met hoeveel opgaven je van deze groep wilt weergeven. De standaard instelling voor de nieuwe groep staat op 1 willekeurige opdracht per groep.
Wil je dat alle opgaven weergegeven worden in de toets? Pas deze instelling dan aan naar "Alle opgaven".

Heb je meerdere flow groepen in je toets staan en voeg je handmatig opgaven vanuit de itembank toe?
Dan worden deze automatisch aan de laatste flow groep toegevoegd.
Maak je handmatig in je vak een nieuwe opgave aan? Dan krijg je een extra optie om te kiezen in welke flowgroep je de opgave wilt zetten.

Let goed op de instellingen van je flow.
Controleer na het instellen en invoeren van alle opgaven goed hoeveel opgaven zichtbaar zijn.
In onderstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld dat de opgave minder punten waard is dan de opgaven bij elkaar opgeteld: de student krijgt dus niet alle vragen te zien.

Tijdens het afnemen van een digitale toets is het mogelijk om de volgorde van de opgaven te randomiseren. Echter kan het voorkomen dat je een aantal vragen liever niet te ver uit elkaar wilt halen.
Hierbij biedt het gebruik van de flow een goede oplossing, het is met een flow mogelijk om vragen te groeperen, en vervolgens de vragen binnen deze groepering gerandomiseerd aan te bieden. Zo voorkom je dat je vragen die bij dezelfde categorie horen door elkaar lopen.
Om dit in te stellen open je de flow en selecteer je boven de flow groep de knop met de twee pijltjes (volgorde van opgaven willekeurig maken).

Sleep de vragen die bij dezelfde groepering horen in dezelfde flow. Dit kan door de stipjes naast de opgave vast te houden en te slepen.
Wanneer je wilt dat een elke student een gerandomiseerde toets krijgt, kan je gebruik maken van een toetsmatrijs. Maar je kan dit ook doen met een flow wanneer je bijvoorbeeld nog geen leerdoelen of tags aan je opgaven toegwezen hebt.
Om dit in te stellen open je de flow:
Sleep de vragen die bij dezelfde groepering horen in dezelfde flow. Dit kan door de stipjes naast de opgave vast te houden en te slepen.
In bovenstaande afbeelding is zichtbaar dat er op dit moment 3 flowgroepen zijn:
Geschiedenis - Nederland. (4,5 punten = alle opgaven uit deze flow zitten in de toets)
Geschiedenis - Egypte (1 punt = 1 van de 2 opgaven zit in de toets)
Geschiedenis - Overig. (1 punt = 1 van de 4 opgaven zit in de toets)
Om de optie voor het aantal opgaven te wijzigigen kan je per groep drukken op de drie stipjes.
Tijdens het bewerken van de flow kan je de flow een naam geven, een beschrijving toevoegen, het aantal opgaven selecteren.

Het toevoegen van een naam of beschrijving is optioneel, maar maakt de flow wel een stuk overzichtelijker. Druk vervolgens op bewaar en herhaal bovengenoemde stappen bij elke aangepaste flow.
Wil je meer informatie over het maken van een Flow? Bekijk dan ook de instructies op de website van ANS: https://support.ans.app/hc/nl-nl/articles/360032441914-Gebruik-flow-in-je-digitale-toets