Hogeschool Windesheim

Domeinen en leerdoelen aanmaken

Aangepast op

In Ans kan je gebruik maken van domeinen en leerdoelen. Het gebruik van domeinen en leerdoelen maakt het mogelijk om na toetsafname een duidelijke analyse te maken. Deze analyse geeft een duidelijk beeld hoe studenten per leerdoel scoren. Ook heb je leerdoelen nodig om een toetsmatrijs te maken.

Klik op een van de onderstaande categorieën om meer te leren over domeinen en leerdoelen. 

Domeinen en leerdoelen toevoegen

Om leerdoelen aan je itembank te koppelen moet je eerst een domein aanmaken. Een domein wordt in ANS gebruikt om leerdoelen te groeperen/categoriseren. Een domein kan bestaan uit één of meerdere leerdoelen.

Om een domein aan te maken:

  • Open je itembank
  • Ga naar “Leerdoelen”
  • Druk vervolgens op “Nieuw domein”
Overzicht van het menu in ANS. De categorie leerdoelen is rood omcirkeld en subcategorie leerdoelen is selectereerd. De optie op een nieuw domein aan te maken is omcirkeled.

Het is ook mogelijk om een domein te kopiëren uit een ander itembank, om dit te doen selecteer je “Domein toevoegen”.

  • Kies vervolgens een naam voor je domein en druk op bewaar.

Nu het domein is aangemaakt, is de volgende stap het aanmaken van de leerdoelen. Om een leerdoel aan je domein te koppelen druk je onder het domein op “Nieuw leerdoel”

Er is een domein aangemaakt met de naam "Topografie". De optie om een nieuw leerdoel aan te maken is met rood omcirkeld om deze vindbaar te maken.

Het is mogelijk om meerdere leerdoelen te koppelen aan een domein. Ook is het mogelijk om meerdere domeinen binnen een itembank te maken.

Er zijn twee domeinen gemaakt. Het eerste domein heet Geschiedenis - Tussendoel Semester 1. Dit domein heeft 4 leerdoelen. Het tweede domein heet Topografie. Deze heeft 3 leerdoelen.
Leerdoelen koppelen aan vragen (in de Itembank)

Na het aanmaken van de domeinen en leerdoelen is het mogelijk om de leerdoelen aan de opgaven te koppelen. Open hiervoor je opgave vanuit de itembank.

  • Druk op “Leerdoelen”
  • Druk op de “+” naast de vraag
Een opgavee in de itembank is geopend met de tab open op Opgaven > Leerdoelen. Het plusje voor het toevoegen van een leerdoel is met rood omcirkeld.
  • Selecteer het domein en druk op Toepassen
  • Selecteer het leerdoel en druk op Toepassen
Er is een leerdoel aan de opgave gekoppeld.

Het leerdoel is nu aan de vraag gekoppeld, indien nodig kan je meerdere leerdoelen aan een vraag koppelen. Wanneer er meerdere vragen in de opgaven staan, dan is het mogelijk om elke vraag een eigen leerdoel te geven. Houdt er in dit geval wel rekening mee dat elke vraag waar een leerdoel aan toegewezen is, afzonderlijk meetelt tijdens het gebruik van een toetsmatrijs. Ditzelfde geldt voor een opdracht met meerdere leerdoelen; elk toegewezen leerdoel telt mee in het toaal van de toetsmatrijs. Heb je hier verdere vragen over? Neem dan contact op met het Digitaal Loket.

Voorbeeld van twee leerdoelen in een opgave:
Opgave "DP - Open Vraag" is in onderstaande afbeelding gekoppeld aan de volgende twee leerdoelen: Leerdoel1 en Leerdoel2

Er zijn twee leerdoelen aan de opgave gekoppeld.

In de toets op onderstaande afbeelding is een toetsmatrijs gebruikt waarin er gevraagd wordt voor 1 vraag met "Leerdoel1" en 1 vraag met "Leerdoel2"
Omdat opgave "DP - Open Vraag" beide van deze leerdoelen toegewezen heeft, is er maar 1 opgave gekoppeld aan deze toets.

Het overzicht van een itembank toets die gemaakt is met een toetsmatrijs. De toetsmatrijs is ingesteld op 1 vraag van Leerdoel1, en een vraag van Leerdoel2. De toets bestaat uit 1 opgave omdat de opgave twee leerdoelen gekoppeld heeft.

Wil je gebruik maken van een toetsmatrijs? Dan adviseren wij om maar één leerdoel aan een opgave te koppelen.  

Vorige Artikel Itembank inrichten
Volgende Artikel Toetsmatrijs gebruiken