Een toets maken in ANS
Er zijn binnen ANS meerdere manieren om opgaven te maken en een toets klaar te zetten; in deze handleiding behandelen wij een aantal van de mogelijke opties.
Met onderstaande stappen maken wij eerst de opgaven en de toets aan in de itembank. Pas in stap 5 wordt de toets naar het vak in ANS verplaatst. Met deze methode staat de meeste informatie opgeslagen in je itembank, en hoef je bij hergebruik van je toets de meeste stappen niet nogmaals uit te voeren.
De eerste stap tijdens het maken van een toets, is het aanmaken van de opgaven in de itembank.
Het aanmaken van opgaven en het inrichten van een itembank wordt uitgebreid uitgelegd in de handleiding: Itembank inrichten - Klik hier om de handleiding te openen (Handleiding opent in nieuw venster).
Wil je graag nog meer informatie over het aanmaken van opgaven, het koppelen van leerdoelen of over de beschikbare vraagtypes?
Bezoek dan ook onderstaande links:
Domeinen en Leerdoelen aanmaken - Link
Alle vraagsoorten binnen ANS (Website van ANS) - Link
Itembankopgaven (Website van ANS) - Link
Itembankinstellingen (Website van ANS) - Link
Zodra alle opgaven aangemaakt zijn, kunnen deze in een toets gezet worden. In deze handleiding zetten wij de opgaven eerst in een itembanktoets in de itembank.
Door de toets eerst in de itembank aan te maken, maak je voor jezelf een handige back-up van de toets. Zo is het mogelijk om de toets gemakkelijk en snel opnieuw in te plannen. Ook is het hierdoor mogelijk om de opgaven in deze toets bij een andere toets uit te sluiten (Deze optie is alleen beschikbaar bij het gebruik van een Toetsmatrijs).
Ook voor deze stap zijn er meerdere methodes mogelijk. De twee meest gebruikte methodes zijn; opgaven toevoegen op basis van leerdoelen of opgaven handmatig selecteren en toevoegen. Voor beide methodes is een instructie beschikbaar:
Open je itembank en navigeer in het menu naar “Itembanktoetsen”.
- Druk op “Nieuwe toets"
- Geef de toets een naam en selecteer de bijhorende afnamevorm (Digitale toets of een toets op papier) en druk op bewaar. De afnamevorm kan achteraf nog aangepast worden, houd er wel rekening mee dat niet elke vraagtype werkt op een papieren of digitale toets.
- Je komt nu in je toets overzicht terecht, voeg handmatig opgaven toe door op de oranje knop “Opgaven toevoegen” te drukken. ”
Heb je tags toegevoegd aan je opgaven en wil je deze koppelen aan je itembanktoets?
Dan zijn er andere stappen nodig:
1. Open je itembank en navigeer in het menu naar “Opgaven"
2. Druk op "Tags" en selecteer de tags die je wilt zoeken.
3. Selecteer je opgaven die je wilt toevoegen aan je toets.
4. Klik op "Meer" en selecteer "Toevoegen aan toets" uit het menu.
5. Selecteer de itembanktoets waaraan je de opgaven wilt toevoegen. Heb je nog geen itembanktoets gemaakt? Kies dan de optie "Nieuwe Toets" en geef je toets een naam voordat je op Bevestigen drukt.
Wil je in een duidelijk overzicht zien welke opgaven je toegevoegd hebt? Navigeer dan naar “Inzichten” en vervolgens naar “Vragen”.
Wil je liever een toets maken op basis van een toetsmatrijs? Volg dan de instructies op de volgende link: Link
Voor het gebruik van een toetsmatrijs is het nodig dat je opgaven leerdoelen hebben. Heb je nog geen leerdoelen aangemaakt of toegewezen? Lees dan de instructies op deze pagina.
Meer informatie over het aanmaken van een itembanktoets is ook te vinden op de website van ANS.
Na het aanmaken van je itembank toets, en het toevoegen van de opgaven kan je overgaan op het instellen van de toets instellingen. Het voordeel hiervan is dat deze instellingen de volgende keer weer automatisch meegenomen worden. Dit kan de benodigde tijd besparen wanneer een toets vaker gebruikt wordt.
De volgende instellingen kunnen ingesteld worden:
- Voorblad
- Opmaak (nummering, shuffle antwoorden, titels uitschakelen enzovoorts)
- Toevoegen van bijlage
De instructies voor het toevoegen van het voorblad zijn terug te vinden op de volgende link: Link
Kies hierbij “Handleiding voorblad toevoegen aan een Digitale Toets in ITEMBANK” of voor “Handleiding voorblad toevoegen aan Toets op Papier in de ITEMBANK”.
Ook de sjablonen voor de voorbladen zijn terug te vinden op bovenstaande link.
Voor het aanpassen van de opmaak van de toets kan je onderstaande stappen volgen (onder de opmaak valt o.a. het shufflen van de antwoorden, het aanpassen van de nummering of het verbergen van de titels van de opgaven).
- Open je itembanktoets
- Ga naar “Instellingen” en selecteer “Toetsinstructies”
- Kijk onder “Pas opmaak aan”
- Selecteer de gewenste instellingen en druk op “Bijwerken”
Wil je een bijlage aan jouw toets toevoegen? Dan is dit ook mogelijk in de itembanktoets.
- Open je itembanktoets
- Ga naar “Instellingen” en selecteer “Bijlagen”
- Druk op de oranje knop “Nieuwe bijlage” om een bijlage in je toets te zetten. Dit is mogelijk bij papieren en bij digitale toetsen.
- Druk na het toevoegen van de bijlage op de drie stipjes om de bijlage te bewerken
- Verander (indien gewenst) de Zichtbaarheid aan naar “Zichtbaar” zodat de studenten de bijlage kunnen inzien.
Bevat jouw toets wiskunde vragen en wordt deze via de bijlage aangeleverd? Volg dan de instructies op deze pagina.
Tijdens het aanmaken van een nieuwe toets, wordt de standaard cijferberekening gezet op behaalde punten - behaalde punten. Hierdoor krijgt elke student automatisch een 1 als cijfer.
Het is daarom nodig om de cijferberekening van de toets aan te passen. Tijdens het instellen kan er gekozen worden voor een formule of een tabel. Een uitleg over een formule die gebruikt kan worden vind je hier.
Om de cijferberekening aan te passen:
- Open je jouw itembanktoets
- Ga naar “Instellingen” en selecteer “Cijferberekening”
- Haal de tekst “behaalde punten behaalde punten” weg. Plaats hier vervolgens de nieuwe formule die je voor jouw toets wilt gebruiken en druk onderaan de pagina op “Bijwerken”.
- Vink (afhankelijk van je formule) de Gokcorrectie aan/uit
Wil je graag een aparte cijferberekening toepassen voor open en gesloten vragen? Dan is dit in ANS ook mogelijk, in momenteel nog een beta versie. Hierbij kan je in de cijferberekening een aparte berekening geven aan bijvoorbeeld gesloten of open vragen. Ook is het mogelijk om per flow een andere formule mee te geven.
Helaas zijn er op dit moment vanuit Windesheim geen formules hiervoor.
ANS heeft wel een handleiding beschikbaar over hoe je zelf een formule zou kunnen maken.
De instructies zijn te vinden op de Website van ANS.
Tabel
Staat de cesuur die je voor jouw toets wilt gebruiken er niet bij? Of wil je liever gebruik maken van een tabel? Kies dan voor “Tabel” onder “Type cijferberekening”.
Wanneer je gebruik maakt van een tabel kan je een tabel handmatig invoeren in ANS, maar ook via een Excel bestand. Om een voorbeeld lay-out voor Excel te downloaden druk je op “Importeer” en druk je vervolgens op “Download voorbeeld”.
Meer informatie over cijferberekeningen: https://support.ans.app/hc/nl-nl/articles/6085739327121-Voorbeelden-van-cijferberekeningen
Zodra de toets aangemaakt is in de itembank en alle instellingen ingesteld zijn, is de volgende stap om de toets te kopiëren naar het vak of om de itembanktoets te koppelen aan de toets in het vak.
Om de toets te kopiëren volg je de volgende stappen:
- Ga naar je itembank en open de door jou gemaakte toets (in itembanktoetsen)
- Ga naar “Instellingen” (Algemeen)
- Kijk onder “Acties”
- Bij “Kopieer toets naar vak” selecteer je de optie “Kopieer”
- Zoek de OE-code van je vak op, selecteer deze en druk op bewaar.
- Je wordt je automatisch doorgestuurd naar de kopie van je toets in het vak. Volg de stappen bij stap 6 om de toets verder klaar te zetten.
In de groene route worden de toetsen automatisch aangemaakt in de vakken, het is in dit geval nog steeds mogelijk om je itembanktoets hieraan te koppelen. Hiervoor moeten er wel andere stappen gevolgd worden.
TIP: Deze methode kan ook gebruikt worden in de Blauwe route, hiervoor is het dus wel nodig dat je eerst een toets in het vak aanmaakt.
Open de lege toets die door het systeem (of door jezelf) aangemaakt is en ga naar de instellingen.
Scroll naar beneden en zoek onder het kopje “Acties” naar de optie “Koppel met een itembank”. Druk vervolgens op de knop “Koppelen”.
Kies “Koppel toets aan bestaande itembanktoets”
In dit overzicht krijg je alle itembanktoetsen te zien, met de zoekfunctie bovenin kan je zoeken naar de itembanktoets die je wilt koppelen aan deze toets.
De naamgeving bestaat uit de naam van de itembank, gevolgd door de naam van de itembanktoets.
Zodra je de juiste itembank en itembanktoets gevonden hebt, druk je hierop. Hierna wordt de toets gekoppeld.
Na het koppelen van de toets, moet de toets nog handmatig gesynchroniseerd worden. Om dit te doen ga je terug naar het opgaven overzicht van de toets. Klik in het gele vlakje bovenin vervolgens op “Synchroniseren” om de opgaven uit de itembank op te halen.
Wil je meer informatie over het uitschakelen van de synchronisatie of over wat er precies gesynchroniseerd wordt? Lees dan de handleiding hier.
Zie je tijdens het zoeken je vak niet? Dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Zo zijn bijvoorbeeld de vakken van het vorige jaar niet zichtbaar tijdens het kopiëren. Ook kan het zijn dat je nog geen rechten hebt op je vak. Om de oorzaak hiervan te achterhalen kan je via de mail contact opnemen met het Digitaal Loket via [email protected]
Nu de toets in het vak staat, zijn er nog een aantal instellingen die ingesteld moeten worden. Zo moet de toets nog op actief gezet worden en moet het type omgezet worden naar summatief.
Controleer in het vak eerst het volgende:
- Klopt het aantal opgaven en het beoordelingsmodel (aantal punten)?
- Indien toegewezen: kloppen de leerdoelen?
- Heb je een toets op papier met tabellen? Controleer dan goed of alle tekst op de pagina staat. Te lange zinnen “vallen” bij papieren toetsen van de pagina af. Voeg een extra rij cellen in en verdeel de tekst over de twee rijen om dit op te lossen.
- Staat (indien van toepassing) Readspeaker ingeschakeld? Readspeaker is terug te vinden onder "Instellingen" > "Integraties".
Meer informatie over Readspeaker vind je op deze pagina.
Wil je een flow toevoegen? Dan kan dit ook in het vak. Instructies voor het toevoegen van een flow zijn terug te vinden op deze pagina.
Bij een Digitale Toets: Door rechtsonder te drukken op de knop “Bekijk toets” kan je de toets doorlopen zoals de student de toets zou zien. Na het doorlopen van de toets kan je deze fictief inleveren en het nakijk proces volledig doorlopen. Het resultaat wordt niet in ANS opgeslagen, maar geeft wel een duidelijke impressie van hoe de toets eruitziet
Een toets nakijken in Ans
Na de toets afname kan de toets binnen Ans nagekeken worden.
Het nakijkoverzicht is in de toets terug te vinden onder het kopje “Nakijken”.
Hier kan je nakijken op twee verschillende methodes: Per resultaat (student) of per opgave.
Wil je graag meer informatie over het nakijken binnen Ans? Lees dan de instructie op de website van Ans.
Het kan tijdens het nakijken ook voorkomen dat je nog aanpassingen moet maken aan je toets, hieronder een overzicht van oplossingen:
De optie voor anoniem nakijken staat vaak standaard aan, wil je graag zien welke student welke resultaten heeft ingeleverd? Dan is het mogelijk om deze optie uit te zetten.
Instructie voor het uit en inschakelen van anoniem nakijken kan je terugvinden door hier te klikken.
Kom je er na de toets afname achter dat de cijferberekening niet klopt? Dan is dit na toets afname nog aan te passen. Hier zijn geen speciale stappen voor nodig.
1. Open de toets
2. Ga naar “Instellingen”
3. Druk op “Cijferberekening” en pas de cijferberekening aan
4. Druk onderaan de pagina op “Bijwerken”
Staat de toets ook in de itembank? Vergeet dan niet deze aanpassing naar de itembank te synchroniseren.
Meer informatie over het aanpassen van de cijferberekening staat in het Ans Stappenplan bij stap 4.
Wanneer er geen beoordelingsmodel is toegevoegd aan een vraag in Ans, dan kan de vraag niet nagekeken worden. Dit is op dit moment niet meer in de toets zelf aan te passen, waardoor deze aanpassing vanuit de itembank gedaan moet worden.
Staat de opgave nog niet in een itembank? Dan moet je deze eerst in de itembank opslaan. Staat de opgave wel al in je itembank? Open dan je toets en ga verder vanaf stap 4.
1. Open de toets waar de opgave in staat
2. Druk op de drie horizontale stipjes om de opties van de opgave te openen
3. Kies “Bewaren in itembank” en selecteer de itembank waarin je de opgave wilt opslaan
4. Druk op de naam van de itembank om direct naar de opgave in de itembank te gaan
5. Maak in de itembank de benodigde aanpassingen aan het beoordelingsmodel. (vroeg criteria toe of verander de nakijkmethode bijvoorbeeld naar schuifbalk), en sla deze op.
6. Ga terug naar de afgenomen toets
7. Je ziet nu bij de opgaven die aangepast is een extra melding “Nieuwe versie beschikbaar”.
8. Druk hierop en selecteer “Haal versie van itembank op”
De aangemaakte wijzingen worden nu naar de toets gesynchroniseerd en direct aangepast.
Kom je er na de toets achter dat een meerkeuzevraag het verkeerde antwoord heeft? Dan kan je dit aanpassen door onderstaande stappen te volgen.
Staat de opgave nog niet in een itembank? Dan moet je deze eerst in de itembank opslaan.
Staat de opgave wel al in je itembank? Open dan je toets en ga verder vanaf stap 4.
1. Open de toets waar de opgave in staat
2. Druk op de drie horizontale stipjes om de opties van de opgave te openen
3. Kies “Bewaren in itembank” en selecteer de itembank waarin je de opgave wilt opslaan
4. Druk op de naam van de itembank om direct naar de opgave in de itembank te gaan
5. Pas in de itembank het selecteerde antwoord aan en sla de wijzingen in de itembank op.
6. Ga terug naar de afgenomen toets
7. Je ziet nu bij de opgaven die aangepast is een extra melding “Nieuwe versie beschikbaar”.
8. Druk hierop en selecteer “Haal versie van itembank op”
De aangemaakte wijzingen worden nu naar de toets gesynchroniseerd en direct aangepast.
Staat er een vraag in een afgenomen toets die eruit gehaald moet worden? Dan kan je ervoor kiezen om de vraag uit de toets te schrappen of om deze aan te merken als een bonus vraag.
Dit kan met de volgende stappen:
1. Open de toets binnen Ans
2. Druk op “Inzichten”
3. Ga in het linker menu naar “Vragen”
4. In dit overzicht zie je alle vragen uit de toets, zoek de vraag op die je wilt schrappen of een bonusvraag wilt maken.
5. Druk op “Telt Mee”
6. Selecteer de optie die je wilt toepassen op de vraag
7. Ans zal automatisch een berekening maken, hierin wordt duidelijk welk effect het schrappen van de vraag heeft op het gemiddelde cijfer.
8. Druk op bevestigen op de wijziging door te voeren.
Maak je gebruik van een tabel als cijferberekening en schrap je een vraag? Houd er dan rekening mee dat je het tabel hier ook op aanpast.